Handle trygt på nettet

Handle trygt på nettet

Visste du at du er tryggere med kredittkort?

Kredittkort med reiseforsikringDet å kjøpe varer og tjenester over nettet har blitt en del av hverdagen vår. Så å si alle har gjennomført en handel av ett eller annet på nettet. Det kan være bestilling av reiser,  billetter, klær, teknologi eller andre små eller store transaksjoner. Felles for denne måten å handle på er at du enten bestiller og betaler direkte over nettet, eller at du bestiller over internett og betaler når du får varen.

Fremdeles er det en del som er skeptiske til å handle på nettet. Tvil og sunn fornuft er bra. Det er viktig å sjekke nettbutikken nøye før du handler. Legg bare igjen kortnummeret på nettbutikkens sikre betalingsside. Som regel starter adressen til slike sider med «https» i stedet for «http».

Det kan være lurt å benytte kredittkort ved handel på nett da dette ikke direkte belaster dine egne konti. Du vil i stedet få en faktura på innkjøpene dine. Betaler du innen forfallsdato påløper det ingen rente og får du ikke den varen du har kjøpt så erstatter kredittkortselskapet tapet ditt. Dette er i henhold til kredittkjøpsloven § 8. Hvis du blir utsatt for svindel og har betalt med kredittkort, kan du få dekket tapet av banken. Har du forhåndsbetalt for en vare eller tjeneste til et firma som går konkurs, kan du også kreve pengene refundert av banken. Dette gjelder også hvis du har betalt for reisen din.

Sikre nettbutikker
– Benytt kortet kun i butikker du kjenner eller som virker seriøse.
– Sjekk at butikken har en sikker oppkobling.
– Sjekk og ha klart for deg kjøpsstedets telefonnummer og adresse og hvordan du kan reklamere på kjøpet.
– Les avtaler og vilkår som gjelder for nettbutikken, og sjekk at totalbeløpet inkluderer alle kostnader, som for eksempel frakt.
– Kontroller alltid kontoutskriften / fakturaen
– Det er en god regel å notere/skrive ut bekreftelsen på en handel.
– Ta vare på denne informasjonen for kontroll mot din kredittkortfaktura eller konto.
– Ta umiddelbart kontakt med banken dersom du finner uregelmessigheter på din kredittkortfaktura eller konto.

Dette er viktig å huske ved kjøp i utenlandske nettbutikker
– Norsk kjøpslov gjelder kun i Norge
– Toll, merverdiavgift og frakt kan bli tillagt kjøpesummen.
– Spesielle importregler gjelder for enkelte varegrupper, for eksempel medisin, mat og jordbruksprodukter.

VerifiedSikker betaling med kort
Verified by Visa og MasterCard SecureCode er tjenester som innebærer bruk av tilleggssikkerhet når du handler på Internett og betaler med kort. Du identifiserer deg og sikrer ditt kjøp ved å bruke BankID eller BankID på mobil på samme måte som når du logger inn i nettbanken. Dette betyr at ingen andre kan bruke ditt Visa-kort i nettbutikker som er tilknyttet denne løsningen.

Rettighetene dine
Det er viktig å få med seg at loven gir deg  rett til å angre før mottak av varen eller 14 dager etter at du har mottatt varen ved kjøp fra norsk nettbutikk. Det er viktig å undersøke hvilke betingelser som gjelder og andres erfaring med butikken når du handler på nett, særlig når det gjelder nye og ukjente butikker. Dessverre blir mange forbrukere først og fremst oppmerksomme på urimelige vilkår og manglende kontaktinformasjon til nettbutikken når problemene allerede har oppstått. Du har mange og gode rettigheter som kredittkortbruker.

Slik finner du lavest pris
Sjekk først hvilken nettbutikk som er billigst. Dette gjør du enkelt ved prissøkertjenester som Prisjakt.no. Her skriver du simpelthen inn varen du skal kjøpe, og får opp lister med de billigste nettbutikkene. Husk samtidig å sjekke fraktprisen.

trygg-e-handel-logoSe etter Trygg e-Handel symbolet
Når du handler på en Trygg e-Handel nettbutikk kan du være sikker på at det er undersøkt at nettbutikken oppfyller norske lover. Nettbutikken kontrolleres jevnlig for å sjekke om de følger kravene. Trygg e-Handel vil hjelpe deg hvis du opplever at en sertifisert butikk ikke lever opp til godkjenningsordningen.

Det fins mange kredittkort å velge mellom, men vi har funnet frem til to som gir gode prosenter ved handling på nettet.

Best i test MasterCard

Her får du rabatter på alt fra klær, sko, mote, kosmetikk, skjønnhet og reiser. Sjekk ut hele listen over samarbeidspartnere og se hva du kan spare penger på!

Best i test Visa

Dette kortet gir deg hele 7% rabatt på alt du handler av klær og sko i mai, men du får gode prosenter ellers i året også. Det er en lang liste med fordeler du kan kikke nærmere på!.