Tips og råd til reisen

Husk pass og reiseforsikring!

Har du med alle flybilletter og hotellreservasjoner, gyldig pass og tannbørste er mye gjort. Men minst like viktig er det å ha alle forsikringspapirer i orden. En god reiseforsikring vil bety alfa og omega hvis ulykken først er ute. For å være godt dekket må reiseforsikringen inkludere følgende:

  • Avbestilling av flyreisen.
  • Forsinkelser ved flyreisen eller tap av bagasje.
  • Dekning av utgifter til legebehandling ved sykdom eller ulykker, samt transport hjem til Norge hvis nødvendig.
  • Hjemreise hvis det blir alvorlig sykdom eller dødsfall i nærmeste familie.
  • Erstatning av reisegods ved tyveri, ran eller overfall.

Sørg alltid for å ha riktig dokumentasjon tilgjengelig, enten det er forsikringskortet, kundebeviset eller polisenummeret på forsikringen. Ved reiser i EØS-land er det alltid lurt å ha med Europeisk helsetrygdkort, som enkelt kan bestilles hos NAV. Til sist er det viktig at du setter deg godt inn i vilkårene til den reiseforsikringen du har valgt så du er klar over nøyaktig hva som dekkes og hvilke beløp det dekkes med. Dette gjelder særlig hvis du har dekket reiseforsikringen din gjennom et kredittkort, da det er fort gjort at man glemmer akkurat hva som dekkes fra gang til gang man bruker kortet til å bestille reiser. Men fortvil ikke – vi gir deg enkelt oversikt (link).

Les om landet

Et annet veldig enkelt og godt råd er å lese seg raskt opp på lokale forhold, spesielt i forhold til levestandard og kriminalitet. På den måten lærer du litt om stedet du skal til, samtidig som du unngår å bli ranet fordi du viftet med dyre kameraer og smykker i fattige byer og strøk som sliter med småkriminalitet. Finn også på forhånd ut hvilke områder som kan være veldig trygge å gå i på dagtid, men som blir utrygge etter mørkets frembrudd.

Reiseapotek

Et lite reiseapotek er også alltid lurt å ha med seg på tur. Du vet aldri når du skulle trenge en antihistamin eller noe smertestillende. Dette er medisiner som er veldig enkle å få tak i hjemme, men som kan være mangelvare i utlandet eller som er vanskelig å beskrive hvis du ikke kan lokalspråket. Dette er små forberedelser som du kommer til å være glad for at du tok deg tid til senere. Andre medisiner som du må ta daglig må selvfølgelig også med i kofferten.

Sjekk også alltid om du trenger spesielle vaksiner til det landet du skal til. I motsetning til mange andre reiseråd du leser, er dette faktisk livsviktig. Vaksiner kan være dyrt, men det er absolutt verdt det.

Ekstralommebok

For å være ekstra smart på reise er det lurt å ta med en liten ekstralommebok, gjerne en du kan feste i beltet ditt, som du kan ha litt kontanter og de mest nødvendige kredittkortene i. La de andre kortene være igjen i en safe på hotellrommet. Det er for øvrig alltid lurest å bruke hovedsakelig kredittkort på reise. Hvis du er uheldig og blir utsatt for kortsvindel mens du er på tur, vil svindlerne på den måten aldri få direkte tilgang til lønnskontoen din så de kan tømme den helt. I tillegg slipper du å vente på å få tilbake pengene dine – det er det kortselskapet som tar seg av.

Da gjenstår det bare å si: God tur!